20 juni 2012

lammgryta så man dånar.




Det här var bland det godaste jag lagat, oförskämt enkelt med enkla nyttiga ingredienser. Man får bestämma sig i god tid bara eftersom det ska stå i ugnen i en halv evighet... Väl på tallriken faller köttet bara sönder, så mört blir det. Man har knappt tid att stoppa det i munnen för att så många belåtna suckar och utrop bara måste ut!

Femtimmars lammgryta oh la la, à la Jamie O

1 stor lammstek, salt & svartpeppar, bryns i stor järngryta i rejäla skvättar olivolja

Tillsätt sedan:
6 skivor tjockskuren bacon
3 rödlökar, skalade, delade i 4 bitar
3 vitlöksklyftor, skalade skivade.
Fortsätt steka i 3 min

Lägg i:
2 rejäla nävar blandade färska örter (timjan, rosmarin, lagerblad)
4 stora potatisar, skalade skurna i stora bitar
1 rotselleri, skalad skuren i bitar
6 stora morötter, skrubbade halverade
3 palsternackor, skrubbade halverade

Häll på:
1 flaska vitt vin
Lika mycket vatten
Låt koka upp, täck sedan med aluminiumfolie.
Ugnsstek (170 grader) i 5 h tills köttet är mört.
Smaka av kokspadet med salt och peppar.
Servera gärna med ett gott bröd att suga upp skyn med.

Tyvärr gör inte bilden rättvisa till denna fantastiska rätt...

4 kommentarer:

Victoria - Elvira Spekulerar sa...

Åhh, vad det vattnades i munnen nu. Det receptet ska jag definitivt prova, mumselimums.

Kram Victoria

Fröken Pimpinett sa...

Gudars vad gott det lät. Det blir ett bra alternativ til min klassiska lammgryta - måste testa genast.

Anna/Rackarungar sa...

Jamie O han kan han! Jädrans vad gott. Perfekt höstmat, och varför inte vår, sommar och vinter!?

Snygg girlang du fick ihop. Tänk vad mycket tjusigt man kan göra med washi.

HEMLÄNGTAN sa...

Å så gott det låter. Och det är ju precis så där kött är som bäst - då det är så mört så att det bara faller sönder. Jag sparar receptet och provar vid ett senare tillfälle!

Ha dé fint!
Kram, Jenny